علت ورم پا و مچ پا و روش های درمان
علت ورم پا | محور پزشکی
ورم پا و مچ پا همچنین به عنوان ورم محیطی شناخته می شود که به تجمع مایعات در این قسمت از بدن اشاره دارد. تولید مایعات معمولاً دردناک نیست ، مگر اینکه به دلیل صدمه باشد. تورم اغلب در نواحی تحتانی بدن به دلیل گرانش بیشتر مشهود است.
تورم پا و مچ پا بیشتر در افراد مسن و سالمندان دیده می شود. تورم در هر دو طرف بدن یا فقط در یک طرف ممکن است رخ دهد. ممکن است یک یا چند ناحیه در قسمت تحتانی بدن آسیب دیده باشد.
در حالی که تورم در پا ،ران و مچ پا معمولاً خطری برای سلامتی ایجاد نمی کند ، مهم است که بدانید چه زمانی به پزشک مراجعه کنید. تورم ممکن است گاهی اوقات بیانگر یک مسئله جدی برای سلامتی باشد که باید سریعاً درمان شود.
ورم پا ناشی از واریس
ممکن است به علت وریدهایی که دچار واریس هستند، تورم پا تنها از میزان کمی تورم در مچ پا تا کل بدن که میتواند پوشیدن کفش را دشوار کند، متفاوت باشد. در نتیجه نشت ورید، تورم در طول روز بدتر میشود، پیشرفت میکند و تا مچ پا کشیده میشود. مانند درد مربوط به رگ پا، تورم از طریق گرما، نشستن یا ایستادن تشدید میشود. بسیاری از بیماران از داروهای دیورتیکها یا داروهای ادرارآور استفاده کردهاند که تأثیر اندکی در بهبود تورم دارند. انجام اعمالی از قبیل بالا بردن پاها، پوشیدن جورابهای طبی واریس یا پیادهروی در هنگام تورم ناشی از مشکلات مربوط به رگها از مصرف داروهای ادرارآور مؤثرتر هستند.
شرکت محور پزشکی آسیا، به عنوان یکی از تخصصیترین مراکز توزیع و فروش انواع جورابهای واریس، آماده ارائه خدمات به بیماران عزیز میباشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا سفارش محصول میتوانید با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید:
02188991471
ورم پا علل زیادی دارد که میتوان به واریس اشاره کرد. ورم پا معمولاً از نشانههای ابتدایی واریس میباشد و اگر به موقع درمان شود میتوان از پیشرفت آن و ایجاد زخم واریسی جلوگیری نمود. برای درمان ورم پا و جلوگیری از آن راههای متعددی وجود دارد ولی آسانترین و کم خطرترین راه استفاده از جوراب واریس میباشد. جورابهای واریس با ایجاد فشار متغیر از مچ پا تا زانو یا بالای
پا از برگشت خون و ورم پا جلوگیری مینمایند. اگر واریس پای شما در مرحله حاد باشد بهتر است توسط متخصص واریس یا قلب و عروق معاینه شوید.
علت ورم پا، ران و مچ
علت های بسیاری برای تورم در پا ، ران و مچ پا وجود دارد. در اکثر موارد ، تورم را در نتیجه برخی از عوامل مرتبط با سبک زندگی مانند: اضافه وزن و شاخص توده بیش از حد بالای بدن میدانند که می تواند گردش خون را کاهش داده و باعث ایجاد مایعات در پا ، ران ها و مچ پا شود.
- سفرهایی با مسافت طولانی
- ژنتیک
- سن بیش از 40 سال
- نشستن یا ایستادن طولانی مدت
- بارداری
- اضافه وزن
- شیوه زندگی کم تحرک
- جراحی یا ضربه
- بیماری عفونی
- استفاده از داروهای هورمونی
- لنف ادم
ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی یکی از علل آن است. وقتی عضلات غیرفعال هستند ، نمی توانند مایعات بدن را به سمت قلب پمپ کنند. احتباس آب و خون می تواند باعث تورم پاها شود.
ورم پا ، ران و مچ پا نیز می تواند هنگام مصرف داروهای خاص مانند:
استروئیدها
استروژن یا تستوسترون
برخی از داروهای ضد افسردگی ، از جمله تری سایکل و مهار کننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) ، از جمله ایبوپروفن و آسپیرین
این نوع داروها با افزایش غلضت خون می توانند گردش خون را کاهش داده و باعث تورم در پاها شوند. اگر شک دارید که دارو باعث تورم در اندام تحتانی شما می شود ، حتما با پزشک خود صحبت کنید. مصرف دارو را تا زمانی که با پزشک خود صحبت نکرده اید متوقف نکنید. سایر دلایل احتمالی تورم پا، ران و مچ پا شامل برخی شرایط پزشکی یا تغییر بدن مانند موارد زیر است:
- تغییرات طبیعی هورمونی. نوسان سطح استروژن و پروژسترون می تواند باعث کاهش گردش خون در پاها و در نتیجه تورم شود. این تغییرات در سطح هورمون ممکن است در دوران بارداری و چرخه قاعدگی یک زن اتفاق بیفتد.
- لخته خون در پا. لخته خون توده خون است که در حالت جامد قرار دارد. هنگامی که یک لخته خون در یک رگ از پا تشکیل می شود ، می تواند جریان خون را مختل کند و منجر به تورم و ناراحتی شود.
- آسیب یا عفونت. یک آسیب یا عفونت که روی پا ، ران یا مچ پا تأثیر می گذارد منجر به افزایش جریان خون به منطقه می شود که در این حالت به تورم منجر میشود.
- نارسایی وریدی. این حالت زمانی اتفاق می افتد که رگ ها قادر به پمپاژ کافی خون نیستند و باعث می شوند خون در پاها جمع شود.
- پریکاردیت این یک التهاب طولانی مدت از پریکارد است که غشای کیسه ای مانند قلب است. این بیماری باعث مشکلات تنفسی و تورم شدید و مزمن در پاها و مچ پا می شود.
- لنفودما. همچنین به عنوان انسداد لنفاوی شناخته می شود، لنفودم باعث انسداد در سیستم لنفاوی می شود. این سیستم از غدد لنفاوی و رگ های خونی ساخته شده است که به انتقال مایعات در بدن کمک می کند. انسداد در سیستم لنفاوی باعث تورم بافت ها با مایعات می شود و در نتیجه تورم در بازوها و پاها ایجاد می شود.
- پریکلامپسی: این وضعیت باعث فشار خون بالا در دوران بارداری می شود. افزایش فشار خون می تواند منجر به گردش خون ضعیف و تورم در صورت ، دست ها و پاها شود.
- سیروسیس این امر به زخم شدید کبد ، که اغلب در اثر سوء مصرف الکل یا عفونت ایجاد می شود (هپاتیت B یا C). این بیماری می تواند باعث فشار خون بالا و گردش خون ضعیف در پا ، پا و مچ پا شود.
علائم ورم پا
- احساس گرما، سنگینی و خستگی پا
- احساس تنش، گرفتگی، خستگی یا کوفتگی در ساق پا
- تورم مچ پا
- علائم اولیه رگهای کوچک واریسی
درمان تورم پا، ران و مچ پا در خانه
اگر پاها، ران و مچ پا شما را به طور مرتب ورم کرد ، چندین درمان وجود دارد که می توانید در خانه امتحان کنید. این روشهای درمانی می توانند هنگام تسریع تورم به شما کمک کنند:
- هر وقت دراز کشیدید ، پاهایتان را بلند کنید. پاها باید بلند شوند تا بالاتر از قلب شما باشند. ممکن است بخواهید یک بالش را در زیر پاهای خود قرار دهید تا راحت باشید.
- فعال باشید و روی کشش و حرکت پاها تمرکز کنید.
- میزان مصرف نمک خود را کاهش دهید ، که می تواند باعث افزایش مقدار مایعات در پاهای شما شود.
- از پوشیدن کمربندها و انواع دیگر لباس های محدود کننده در اطراف ران خودداری کنید.
- سعی کنید در وزن سالم بدن خود بمانید.
- جوراب ساق بلند یا جوراب فشاری استفاده کنید.
- حداقل هر ساعت یک بار بایستید یا حرکت کنید، مخصوصاً اگر مدت طولانی است که در آن ساکت هستید یا ایستاده اید.
چه موقع در مورد تورم پا ، ران و مچ پا باید به پزشک مراجعه کنید
اگرچه تورم در اندام تحتانی معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست ، اما گاهی اوقات می تواند نشانه ای از جدی تر بودن باشد. در اینجا چند دستورالعمل کلی وجود دارد که می تواند به شما در تشخیص تورم در هنگام مراجعه به پزشک یا به اورژانس کمک کند.
اگر:
- بیماری قلبی یا کلیوی دارید و تورم دارید.
- شما به بیماری کبد مبتلا هستید و تورم را در پاها تجربه می کنید
- مناطق متورم قرمز شده روی بدن خود دارید که با لمس آن احساس گرما می کنید
- دمای بدن شما بالاتر از حد طبیعی است
- شما باردار هستید و تورم ناگهانی یا شدید را تجربه می کنید
- شما درمان های خانگی را امتحان کرده اید اما آنها موفق نبوده اند
- تورم شما با گذشت زمان بدتر می شود
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر به همراه تورم پا ، پا و مچ پا باید فوراً به بیمارستان بروید:
- درد ، فشار یا سفتی در ناحیه قفسه سینه
- سرگیجه
- گیجی
- احساس سبکی سر یا ضعف می کنید
- تنفس سخت یا تنگی نفس
مراجعه به دکتر
در حین ملاقات ، پزشک معاینه جسمی را انجام می دهد و در مورد علائم شما از شما سؤال می کند. آماده توضیح باشید:
- محلی که در ان متوجه تورم شده اید.
- اوقات روز که تورم بدتر میشود.
- علائم دیگری که ممکن است تجربه کنید
- عواملی که به نظر می رسد تورم را بهتر یا بدتر می کند.
برای کمک به تشخیص علت تورم ، پزشک ممکن است یک یا چند آزمایش زیر را پیشنهاد دهد:
- آزمایش خون از جمله شمارش خون ، مطالعات عملکرد کلیه و کبد و الکترولیتها برای ارزیابی اندامهای مختلف
- اشعه ایکس برای مشاهده استخوان ها و سایر بافت ها
- سونوگرافی برای معاینه اندام ها ، رگ های خونی و بافت ها
- الکتروکاردیوگرام برای ارزیابی عملکرد قلب
اگر تورم شما به عادت، شیوه زندگی یا صدمه جزئی مربوط باشد ، پزشک شما به احتمال زیاد درمان های خانگی را توصیه می کند. اگر تورم شما نتیجه وضعیت اساسی سلامتی باشد ، پزشک شما ابتدا سعی خواهد کرد که آن وضعیت خاص را درمان کند.
تورم ممکن است با داروهای تجویز شده مانند داروهای مدر کاهش یابد. با این حال ، این داروها می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند و معمولاً تنها در مواردی که داروهای خانگی مؤثر نیستند ، مصرف می شوند.
جلوگیری از تورم پا ، پا و مچ پا
همیشه نمی توان از تورم کف پا ، پا و مچ پا جلوگیری کرد. با این وجود ، برخی اقدامات برای پیشگیری از آن می توانید انجام دهید. برخی از استراتژی های خوب عبارتند از:
اجتناب از ایستادن یا نشستن برای مدت زمان طولانی
نگه داشتن پاها در یک موقعیت برای مدت طولانی مدت باعث کاهش گردش خون در پاها میشود و میتواند باعث خونریزی در رگهای شما گردد. تمرکز روی تعویض یا تغییر موقعیت پاهای شما برای حفظ گردش جریان خون لازم است.
- موقعیت خود را هر 30 دقیقه یا بیشتر تغییر دهید. در اطراف دفتر کار خود پیاده روی کنید و اگر انجام این کار امکان پذیر نیست، هر 30 دقیقه یک بار بلند شوید و دستها و پاهای خود را بکشید.
پاهایتان را در هنگام نشستن بالا نگه دارید و به صورت ضربدری قرار ندهید
بالا بردن پاها در هنگام نشستن میتواند فشار روی عروق خونی شما را کاهش دهد. ضربدری قرار ندادن پا در هنگام نشستن نیز میتواند فشار بر رگهای شما را کاهش دهد.
- در صورت امکان، پای خود را روی یک چهارپایه یا صندلی دیگری قرار دهید تا گردش خون در پاها بهبود یابد. گاهی اوقات پاهای خود را بلند کنید تا آنها بالاتر از قلب شما قرار گیرند.
ورزش منظم
انجام دادن تمرینات ورزشی متوسط در طول روز، میتواند گردش خون و میزان عضلات را در پاها افزایش دهد. ورزش به طور منظم نیز در صورت نیاز به کاهش وزن کمک میکند. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، از بین رفتن اضافه وزن باعث کاهش فشار روی پاها و کوچک شدن و کاهش رگهای واریسی میگردد.
حفظ رژیم غذایی متعادل
پیروی از یک رژیم غذایی متعادل شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه میتواند سطوح نمک شما را حفظ کند و میزان فیبر را بالا ببرد، بنابراین فشار خون را تثبیت کرده و باعث کاهش فشار روی رگهای شما میشود. یک رژیم غذایی کم نمک موجب کاهش تورم در پاها ناشی از احتباس آب میشود. شما همچنین باید از غذاهای غنی از فیبر شامل دانههای کامل مثل برنج و چینوا استفاده نمایید. بیوفلاوونوئیدهای موجود در توتهای تیره، سبزیجات دارای برگ سبز تیره مانند کلم بروکلی و اسفناج، سیر و پیاز نیز به سالم ماندن رگهای شما کمک میکند.
کلید واژه: علت ورم پا