فشار خون نرمال برای افراد مختلف و نحوه اندازه گیری فشار خون

عدد فشار خون نرمال

فشار خون نرمال | محور پزشکی

بالا بودن فشار خون معمولاً چیزی نیست که متوجه آن شوید یا آن را حس کنید. این عارضه معمولاً علائم و نشانه‌های واضح ایجاد نمی‌کند. تنها راه برای تعیین فشار خون شما، اندازه‌گیری آن می‌باشد. فشار خون شما تحت عنوان دو عدد اندازه‌گیری می‌شود.

  •  عدد اول نشان‌دهنده‌ی شدت فشار خون در هنگام پمپ شدن توسط قلب بوده و به آن فشار سیستولی گفته می‌شود.
  •  عدد دوم نشان‌دهنده‌ی میزان فشار خون در بین ضربان های قلب و به هنگام استراحت آن می‌باشد. به این عدد فشار دیاستولی می‌گویند.

فردی با فشار سیستولی 120 و فشار دیاستولی 80 به‌اصطلاح فشار خونی برابر با 120/80 یا 120 روی 80 دارد. فشار خون با واحد میلی‌متر جیوه (mm Hg) اندازه‌گیری می‌شود.

افراد مبتلا به فشار خون باید در طول روز به‌ طور مرتب فشار خود را اندازه بگیرند تا از تغییرات آن و عوامل تأثیرگذار بر فشار خون آگاه شوند. اما اندازه‌گیری فشار خون، خود مستلزم مهارت و آشنایی با نحوه‌ی انجام آن هستید. نحوه‌ی اندازه‌گیری فشار خون با استفاده از دستگاه‌های دیجیتال و متفاوت از آنالوگ یا دستی می‌باشد. اندازه‌گیری فشار خون با دستگاه دیجیتال راحت‌تر است ولی دقت کمتری دارد. محور پزشکی آسیا با داشتن سال‌ها تخصص در زمینه عرضه و فروش فشارسنج‌های عقربه‌ای و دیجیتال، آماده پاسخ به سؤالات شما پیرامون نحوه اندازه‌گیری فشار خون می‌باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا سفارش محصول با شماره‌های ما تماس حاصل فرمایید.

چگونگی آماده شدن


قبل از اندازه‌گیری فشارخون

  •  حداقل به مدت 30 دقیقه قبل از اندازه‌گیری فشار خون، غذا نخورید، سیگار نکشید و ورزش نکنید. همچنین از برخی داروهای خاص که می‌توانند فشار خون را افزایش دهند مانند برخی از اسپری‌های بینی استفاده نکنید.
  •  قبل از اندازه‌گیری حداقل به مدت 5 دقیقه استراحت کنید. در یک حالت راحت و آرام نشسته و دو پای خود را بر روی زمین قرار دهید.
  •  در زمان ناراحتی و اضطراب فشار خون خود را اندازه‌گیری نکنید.

برای آماده شدن کاری لازم نیست. دستگاه فشارسنج به‌ صورت خودکار درحالی‌که شما فعالیت‌های عادی خود را انجام می‌دهید فشار خون شما را اندازه‌گیری می‌کند.

چگونگی اندازه‌گیری


برای هر بار اندازه‌گیری فشار خون سعی کنید از یک دست خود استفاده کنید. فشار خون در دست چپ و راست شما ممکن است بین 10 تا 20 میلی‌متر جیوه تفاوت داشته باشند.

اندازه‌گیری با دستگاه‌های فشارسنج دیجیتال

اندازه گیری فشار خون نرمال

در ابتدا بهتر است فشار خون خود را 3 مرتبه به‌ طور متوالی و با فاصله‌ی زمانی 5 تا 10 دقیقه‌ای اندازه‌گیری کنید. با عادت کردن بیشتر به دستگاه فشارسنج و آشنا شدن با نحوه گرفتن فشار خون با دستگاه دیجیتال، در هر بار تنها یک یا دو مرتبه اندازه‌گیری لازم خواهد بود. دستورالعمل‌های موجود برای اندازه‌گیری فشار خون بسته به دستگاه فشارسنج مورد استفاده متفاوت خواهند بود. در زیر به برخی از نکات اشاره می‌کنیم:

  •  در زمانی که آرام هستید فشار خون خود را اندازه‌گیری کنید. قبل از شروع، به مدت 5 دقیقه آرام و ساکت بنشینید و پاهای خود را بر روی زمین قرار دهید.
  •  درحالی‌که نشسته‌اید دست خود را اندکی خم کنید و آن را روی یک میز قرار دهید به‌طوری که بازوی شما هم‌سطح با قلب قرار بگیرد.
  •  کاف فشار خون را بر روی پوست بازوی خود قرار دهید. ممکن است برای این کار لازم باشد تا آستین خود را بالا بزنید و یا پیراهن خود را دربیاورید.
  •  کاف فشار خون را به‌ آرامی بر روی بازوی خود ببندید به‌ طوری که لبه‌ی پایینی کاف حدود 2,5 سانتیمتر از محل خم شدن آرنج فاصله داشته باشد.
  •  در زمان اندازه‌گیری فشار خون سعی کنید حرکت نکرده و حرف نزنید.

اگر دستگاه فشار خون اتوماتیک دارید، دستورالعمل‌های آن را دنبال کنید. وقتی‌که دکمه‌ی start را می‌زنید کاف فشار خون شروع به باد شدن کردن و سپس با خالی شدن آن، اعداد روی نمایشگر دستگاه کاهش پیدا می‌کنند. زمانی که اندازه‌گیری پایان یافت، دستگاه فشار خون و ضربان قلب شما را نشان می‌دهد.

اندازه‌گیری فشار خون با دستگاه فشارسنج آنالوگ

فشار خون نرمال
  •  نحوه گرفتن فشار خون با دستگاه آنالوگ، کاف یا بازوبند را دور بازو ببندید به‌طوری که لبه‌ی پایینی آن 2,5 سانتیمتر بالاتر از چین بازو (محل خم شدن آرنج) قرار بگیرد.
  • قسمت زنگوله‌ای گوشی پزشکی را به‌آرامی در محل چین بازو فشار دهید. برخی از افراد نمی‌توانند در قسمت چین بازو به‌خوبی از بخش زنگوله‌ای گوشی استفاده کنند بنابراین به آن‌ها پیشنهاد می‌کنیم که از بخش زنگوله‌ای و یا دیافراگم گوشی برای اندازه‌گیری فشار خون استفاده کنند.
  • به‌سرعت فشارسنج را تا 180 میلی‌متر جیوه باد کنید و سپس به‌آرامی (3 میلی‌متر جیوه در ثانیه) باد آن را خالی کنید.
  • با گوشی پزشکی به جریان خون گوش داده و همزمان فشارسنج را در نظر داشته باشید. اولین صدای ضربه نشان‌دهنده‌ی فشار سیستولی قلب می‌باشد. زمانی که صدای ضربات از بین می‌رود، فشار دیاستولی مشخص می‌شود.
  • فشار خون را در دو دست اندازه گرفته و به تفاوت آن دقت کنید. همچنین به موقعیت بدن فرد، دست مورد اندازه‌گیری و اندازه‌ی کاف (کوچک، استاندارد و بزرگ) دقت کنید.

احساس هنگام اندازه‌گیری فشار


در زمان باد شدن بازوبند دستگاه فشارسنج و فشار داده شدن دست، ممکن است اندکی احساس ناراحتی کنید.

خطرات


این آزمایش هیچ خطری ندارد.

جدول فشار خون


فشار خون افراد بالغ 18 سال و بالاتر (میلی‌متر جیوه)

ایده آل سیستولی 119 یا پایین‌تر
دیاستولی 79 یا پایین‌تر
فشار خون بالا سیستولی 120 تا 139
دیاستولی 80 تا 89
فشار خون خیلی بالا سیستولی 140 و بالاتر
دیاستولی 90 و بالاتر

به‌طورکلی هرچقدر فشار خون شما پایین‌تر باشد بهتر است. برای مثال، فشار خون 90/60 سلامت را نشان می‌دهد البته درصورتی‌که شما احساس ناخوشی نداشته باشید. درصورتی‌که فشار خون پایین داشته و احساس سنگینی سر، غش و تهوع دارید، با پزشک خود مشورت کنید.

فشار خون نرمال برای ورزشکاران

ورزشکاران به دلیل ورزش و فعالیت بدنی، ضربان قلب پایین تر و در نتیجه فشار خون پایین تری نسبت به افراد عادی دارند، فشار خون مطلوب برای ورزشکاران کمتر از 120/80 می باشد.

چه عواملی بر روی این آزمایش اثر می‌گذارند


بالا و پایین رفتن فشار خون در روزهای مختلف و حتی به‌صورت لحظه‌ای امری طبیعی است. اضطراب، سیگار کشیدن، غذا خوردن، ورزش کردن، سرما، درد، سروصدا، داروها و حتی حرف زدن می‌توانند بر روی فشار خون تأثیرگذار باشند. یک بار بالا بودن فشار خون به معنی داشتن بیماری فشار خون نیست. همچنین یک بار طبیعی بودن فشار خون به معنی عدم ابتلا به بیماری فشار خون نخواهد بود. بهتر است به جای اکتفا به یک بار اندازه‌گیری فشار، میانگین چندین بار اندازه‌گیری فشار خون در نظر گرفته شود. برخی از افراد تنها زمانی که به مطب پزشک مراجعه می‌کنند فشار خون بالایی دارند. از این مشکل با نام فشار خون روپوش سفید یاد می‌شود. این مشکل در اثر اضطراب ایجاد شده در زمان دیدن پزشک به وجود می‌آید. وقتی‌که به‌طور منظم فشار خون خود را در منزل چک می‌کنید متوجه می‌شود که فشار خون شما کمتر از زمانی است که به مطب پزشک مراجعه می‌کنید.

نکاتی برای کاهش فشار خون


  •  غذاهای ادرارآور طبیعی مصرف کنید مانند هندوانه و کرنبری مگر اینکه در نسخه‌ی پزشک چیزی غیر این تجویز شده باشد. این خوراکی‌ها برای افراد بالغ سالم به هنگام هضم اثر ادرارآور خواهند داشت. کاهش مایعات اضافی در بافت‌ها، حجم کاری قلب و فشار خون شما را کاهش خواهد داد.
  •  مقدار زیادی آب بنوشید و از مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار، شیرین و الکلی پرهیز کنید. باوجوداینکه وجود مایعات اضافی در بافت‌ها سبب افزایش فشار خون می‌شود، وجود آب کافی در سیاهرگ‌ها و سرخرگ‌ها سبب آسان‌تر شدن کار قلب خواهد شد. کافئین و الکل هر دو به شکل قابل‌توجهی باعث افزایش فشار خون در برخی از افراد می‌شوند. نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه نیز می‌توانند به هنگام هضم فشار خون را افزایش دهند.
  •  مقادیر زیادی سبزیجات و میوه‌های تازه و خام بخورید. این خوراکی‌های طبیعی سرشار از ویتامین، مواد معدنی و فیبر بوده که می‌توانند به هنگام هضم، فشار خون شما را کاهش دهند. مواد معدنی مثل پتاسیم و کلسیم در این خوراکی‌ها نقشی اساسی در تنظیم فشار خون ایفا می‌کنند. سالادهایی مصرف کنید که دارای گوجه، اسفناج، سیر و کرفس باشند تمامی این سبزیجات می‌توانند به کاهش فشار خون شما کمک کنند.
    • از مصرف غذاهای پرنمک مثل کنسروها، غذاهای بسته‌بندی و غذاهای پیش پخته خودداری کنید. این غذاها معمولاً در قسمت غذاهای آماده‌ی فروشگاه‌ها پیدا شده و حاوی مقادیر زیاد سدیم هستند که به‌سرعت باعث افزایش فشار خون می‌شود.

کلید واژه: نحوه اندازه گیری فشار خون با فشارسنج عقربه ای، اندازه گیری فشار خون با نبض، اندازه گیری فشار خون بدون دستگاه، اندازه گیری فشار خون با دستگاه دیجیتال، نحوه اندازه گیری فشار خون بدون گوشی، گزارش کار اندازه گیری فشار خون، فشار خون نرمال زن و مرد، فشار خون نرمال دیابتی، فشار خون نرمال برای ورزشکاران، فشار خون 11 روی 7، فشار خون 10 روی 6، ضربان قلب و فشار خون نرمال، جدول فشار خون، فشار خون بالا، جدول فشار خون

دیدگاهتان را بنویسید